Kapcsolatfelvétel
Telefonszámaink:
06-30/4688-601
Vezetékes és faxszámunk:
06-45-403-623
Esettanulmányok
Hasznos információk!
Ezek az információk az Ön számára is megkönnytik munkáját oldalunkat adja hozzá kedvenceihez.
Online jogi tanácsadás
SZERETNE ELKERÜLNI ALAPVETŐ, JOGI HIBÁKAT?
Rongálás

Vagyon elleni  bűncselekmények

A büntetőeljárások túlnyomó többsége a vagyon elleni bűncselekmények miatt indul jelenleg is. Az ide tartozó bűncselekmények jogi tárgya a vagyoni jog, ebből következően valamennyi törvényi tényállás annak a társadalmi igénynek tesz eleget, hogy a vagyoni jogviszonyokat ért támadásokkal szemben védelmet nyújtson. Ezen bűncselekmények közös jellemzője, hogy csak szándékosan követhetőek el.

Vagyon elleni gyakoribb bűncselekmények:
1.    lopás (370.§)
2.    sikkasztás (372.§)
3.    csalás (373.§)
4.    hűtlen kezelés (376.§)
5.    hanyag kezelés (377.§)
6.    rongálás (371.§)
7.    orgazdaság (379.§)

Rongálás

Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
Jogi tárgya a tulajdonjog. Elkövetési tárgya idegen, értékkel bíró ingó vagy ingatlan vagyontárgy.
A megsemmisítés a vagyontárgy állagának fizikai megszüntetését jelenti, melynek eredményeképpen az eredeti állapotába  az már nem állítható vissza. A megrongálás a vagyontárgy állagában való olyan változás, amely a rendeltetésszerű használhatóságot csökkenti, vagy megszünteti. Ilyen lehet a törés, elégetés, összekeverés, halmazállapot megváltoztatása, de csak akkor, ha a dolog értékének csökkenésével jár.
Megvalósítható tevéssel és mulasztással is. Mulasztás például, ha valakinek kötelessége a más tulajdonában lévő állat etetése, de ezt nem teszi.
Tettese bárki lehet, a vagyontárgy tulajdonosa is.
A rongálás a kár bekövetkeztével válik befejezetté, és nagyságának megfelelően minősül  a cselekmény súlyosabban. Legsúlyosabban minősül, ha különösen jelentős kárt okoz, a büntetés ez esetben öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.
A bűnszövetségben történő rongálás vétségnek minősül, ha az okozott kár a szabálysértési értékhatárt nem éri el.
A kulturális javak körébe tartozó tárgy; régészeti lelőhely vagy a műemlék; vallási tisztelet tárgya, illetőleg vallási szertartás végzésére szolgáló épület vagy tárgy; temetési hely, illetőleg temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgy megrongálása három évig, megsemmisítésük, illetőleg robbanóanyag vagy robbantószer felhasználásával történő elkövetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Halmazatban állhat a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel, garázdasággal.

 
Ha kérdése van, további információra van szüksége, vagy időpontot egyeztetne, hívjon minket bizalommal, vagy tegyen fel kérdést a lenti form kitöltésével.

Az Ön neve:
Az Ön telefonszáma:
Írja le miben segíthetünk:
Copyright 2011. Minden jog fenntartva! | Készítette: Weboldalkészítés, keresőoptimalizálás, tárhely, domain regisztráció