Kapcsolatfelvétel
Telefonszámaink:
06-30/4688-601
Vezetékes és faxszámunk:
06-45-403-623
Esettanulmányok
Hasznos információk!
Ezek az információk az Ön számára is megkönnytik munkáját oldalunkat adja hozzá kedvenceihez.
Online jogi tanácsadás
SZERETNE ELKERÜLNI ALAPVETŐ, JOGI HIBÁKAT?
Önbíráskodás

Önbíráskodás (368.§)

 

Aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el (1-5 év). Törvényi büntetés:          
Jogi tárgya a törvények, egyéb jogszabályok tiszteletben tartásában megnyilvánuló köznyugalom. Sértettje bárki le¬het, aki ellen az erőszak vagy fenyegetés irányul, az a személy is, aki a dologhoz bűncselekmény útján jutott, vagy azt jogszerűen vette ugyan birtokba, de jogellenesen tartja vissza stb. Elkövetési magatartása a tevésre, nem tevésre, vagy valaminek az eltűrésére kényszerítés. Az elkövetés módja: erőszakkal vagy fenyegetéssel. Tettesként alanya bárki lehet, az is, aki az igény szabály¬szerű érvényesítésére egyébként jogosult lenne, és az is, aki nem. Csak egyenes szándékkal valósítható meg. Célzata a jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igényének érvényesítése. A jogos vagyoni igény esetében ténylegesen fennáll valamely olyan vagyoni jogi viszony, amelynek kötelezettje az önbíráskodás sértettje. Nem feltétel, hogy eb¬ben a vagyoni jogviszonyban az elkövető szerepeljen jogosítottként. A jogosnak vélt vagyoni igény esetében az elkövető tévedésben van igénye jogos-ságának tekintetében. Itt sem feltétel, hogy az elkövető a saját vélt igényé¬nek érvényesítése végett lépjen fel. A bűncselekmény befejezett, amikor a sértett a cselekmény hatására a kényszerítő elkövető által megkívánt magatartást tanúsítja. Kísérlet valósul meg az elkövetési magatartás kifejtésének megkezdésével.

Minősített esete, ha fegyveresen, felfegyverkezve vagy védekezésre képtelen személy sérelmére követik el. Nem valósul meg önbíráskodás, ha az erőszak vagy a fenyegetés alkalmazása az igény érvényesítésének megengedett eszköze. Megengedett eszköz lehet pl.: a birtokvédelem körében a birtok el¬len irányuló támadásnak önhatalommal történő elhárítása, vagy vagyoni igény érvényesítése esetén a bűncselekménnyel oko¬zott kár megtérítésének szorgalmazása érdekében a feljelentés kilátásba helyezé¬se Egy igény érvényesítése érdekében több személlyel szembeni erőszak vagy fenyegetés a sértettek számának megfelelően halmazat. Az erőszak alkalmazása során okozott testi sérülés vagy szándékos károkozás esetén a testi sértéssel és a rongálással halmazatot alkot. Amiben ügyvédi irodánk segíthet:        

 

 
Ha kérdése van, további információra van szüksége, vagy időpontot egyeztetne, hívjon minket bizalommal, vagy tegyen fel kérdést a lenti form kitöltésével.

Az Ön neve:
Az Ön telefonszáma:
Írja le miben segíthetünk:
Copyright 2011. Minden jog fenntartva! | Készítette: Weboldalkészítés, keresőoptimalizálás, tárhely, domain regisztráció