Kapcsolatfelvétel
Telefonszámaink:
06-30/4688-601
Vezetékes és faxszámunk:
06-45-403-623
Esettanulmányok
Hasznos információk!
Ezek az információk az Ön számára is megkönnytik munkáját oldalunkat adja hozzá kedvenceihez.
Online jogi tanácsadás
SZERETNE ELKERÜLNI ALAPVETŐ, JOGI HIBÁKAT?
Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény

Közlekedési bűncselekmények:

A Büntetőtörvénykönyvünk XXII. fejezetében található közlekedési bűncselekmények szabályozására azért került sor, mert modern életünk egyik különösen nagy veszélyforrást jelentő területe a közlekedés. Ennek megfelelően a kockázatok csökkentéséhez, a közlekedés biztonságának garantálásához szükséges a büntetőjogi eszközökkel való fellépés. Annál is inkább, mivel e bűncselekmények közvetlen jogi tárgya, védendő értéke az ember élete, testi épsége, egészsége; a járművek és más tárgyak sérthetetlensége, biztonsága. A XXII. fejezet a következő tényállásokat tartalmazza:

  • a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény (232.§),
  • vasúti, légi vagy vízi közlekedés veszélyeztetése (233.§),
  • közúti veszélyeztetés (234.§),
  • közúti baleset okozása (235.§),
  • járművezetés ittas állapotban (236.§),
  • járművezetés bódult állapotban (237.§),
  • járművezetés tiltott átengedése (238.§),
  • cserbenhagyás (239.§).

Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény:

A tényállása valamennyi közlekedési ágazat, a vasúti, a légi, a vízi és a közúti közlekedés biztonságát védi a közlekedési szabályok hatálya alatt nem álló kívülállók támadásai ellen. Ide tartozik az is ha például a közúti járművezető a vasúti közlekedés biztonságát sérti vagy veszélyezteti, mivel a KRESZ hatálya alatt áll, kívülállónak minősül a vasúti közlekedés tekintetében, ezért cselekménye a közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt valósítja meg. Többféle elkövetési magatartás lehetséges, így a közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozékának megrongálása, megsemmisítése, akadály létesítése, közlekedési jelzés eltávolítása, megváltoztatása, megtévesztő jelzés, közlekedő jármű vezetője elleni erőszak vagy fenyegetés alkalmazása, vagy a közlekedés biztonságának veszélyeztetése más hasonló módon. A minősített esetek körébe tartozik a súlyos testi sértés, maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás, tömegszerencsétlenség, halál, vagy halálos tömegszerencsétlenség okozása, amely eredményekre az elkövetőnek kizárólag csak a gondatlansága terjedhet ki, ellenben a Btk.-ban külön szabályozott materiális bűncselekmény valósul meg. Lehetőség van a büntetés korlátlan enyhítésére, illetve annak mellőzésére is, amennyiben az elkövető önként megszünteti az előidézett veszélyt, mielőtt abból káros következmény származhatott volna.

 
Ha kérdése van, további információra van szüksége, vagy időpontot egyeztetne, hívjon minket bizalommal, vagy tegyen fel kérdést a lenti form kitöltésével.

Az Ön neve:
Az Ön telefonszáma:
Írja le miben segíthetünk:
Copyright 2011. Minden jog fenntartva! | Készítette: Weboldalkészítés, keresőoptimalizálás, tárhely, domain regisztráció