Kapcsolatfelvétel
Telefonszámaink:
06-30/4688-601
Vezetékes és faxszámunk:
06-45-403-623
Esettanulmányok
Hasznos információk!
Ezek az információk az Ön számára is megkönnytik munkáját oldalunkat adja hozzá kedvenceihez.
Online jogi tanácsadás
SZERETNE ELKERÜLNI ALAPVETŐ, JOGI HIBÁKAT?
Magánlaksértés tényállás

Magánlaksértés (221.§)

Aki másnak a lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erőszakkal, fenyegetéssel, hivatalos eljárás színlelésével bemegy, vagy ott bent marad, vétséget követ el.

Jogi tárgya a lakás, illetve a lakáshoz tartozó egyéb helyiség vagy bekerített hely zavartalan használatához fűződő érdek.

Lakás minden olyan zárt hely, amely emberek tartózkodási helyéül és rendszeres éjjeli szállásul szolgál. A lakás lehet ingatlan, de ingó is, pl. lakókocsi, lakósátor. Egyéb helyiség az emberi tartózkodási helyül szolgáló olyan zárt épületrész, amely gazdasági tevékenység végzésére szolgál, pl. üzlethelyiség, műhely, valamint a lakással szorosan összefüggő, ahhoz tartozó helyiségek, mint a padlás, pince, lépcsőház. Bekerített hely a falakkal, kerítéssel, sövénnyel vagy más módon körbevett olyan terület, amely a lakás vagy egyéb helyiség rendeltetésszerű használatát elősegíti vagy kiegészíti, szorosan azokhoz tartozik (pl. udvar vagy kert).

Más lakásának tekintendő minden olyan helyiség, amellyel az elkövető nem rendelkezhet, mert nem lakik benne vagy más okból kizárt ez a joga.

Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető, ha másnak a lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre, az ott lakónak vagy azzal rendelkezőnek akarata ellenére vagy megtévesztéssel éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve, csoportosan bemegy vagy ott bent marad. Az éjjel történt elkövetés tekintetében a kisebb helyiségekben a helyi szokásokat kell figyelembe venni, míg a városi viszonyok között ez lehet későbbi időpont is.

Harmadik változatának elkövetési magatartása a jogosított bemenetelének akadályozása. Az akadályozás csak a bemenetelre irányulhat, a lakáshasználat megzavarás pl. áram-, gáz-, vízszolgáltatás megszakítása, kémény eltömése stb. nem vonható ide.

A magánlaksértés akkor jogellenes, ha az elkövető az ott lakónak vagy azzal rendelkezőnek az akarata ellenére cselekszik. Csak akkor állapítható meg, ha az jogos indok nélkül történik vagy jogszabályba ütközik.

Befejezett, ha az elkövető másnak lakásába a tényállásban leírt módon bement vagy bent maradt, illetve a sértettet akadályozta a bemenetelben. Az ajtón, ablakon való bemenetel szándékával történő, a fenyegetést, erőszakot kifejező dörömbölés a bemenetel kísérletének tekintendő.

A bűncselekmény alanya bárki lehet. Társtettességben is elkövethető, részesség is előfordulhat. Csak szándékosan követhető el.

Ha a lakáson belül több lakrész van, és ezek felett több különböző személy önállóan rendelkezik, annyi rendbeli bűncselekményt kell megállapítani, ahány lakrész tekintetében elkövették.

Csak magánindítványra büntethető.

 
Ha kérdése van, további információra van szüksége, vagy időpontot egyeztetne, hívjon minket bizalommal, vagy tegyen fel kérdést a lenti form kitöltésével.

Az Ön neve:
Az Ön telefonszáma:
Írja le miben segíthetünk:
Copyright 2011. Minden jog fenntartva! | Készítette: Weboldalkészítés, keresőoptimalizálás, tárhely, domain regisztráció