Kapcsolatfelvétel
Telefonszámaink:
06-30/4688-601
Vezetékes és faxszámunk:
06-45-403-623
Esettanulmányok
Hasznos információk!
Ezek az információk az Ön számára is megkönnytik munkáját oldalunkat adja hozzá kedvenceihez.
Online jogi tanácsadás
SZERETNE ELKERÜLNI ALAPVETŐ, JOGI HIBÁKAT?
Magánokirat-hamisítás

Közbizalom elleni bűncselekmények
A közbizalom a társadalmi élet résztvevőinek egymás közötti kapcsolatainak zavartalanságát fejezi ki. Ezen kapcsolatok gyakran okirati formát öltenek, melyekkel szembeni bizalom nem csak az egyének mindennapjainak, hanem a gazdasági életnek is nélkülözhetetlen feltétele.

Magánokirat-hamisítás (345.§)
Elköveti, aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ.
Magánokirat minden olyan okirat, amely nem közokirat.
A magánokirat az ellenkező bizonyításáig teljes bizonyítékul szolgál arra,  hogy kiállítója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, elfogadta, ezáltal magára kötelezőnek ismerte el, ha
- azt saját kezűleg írta és aláírta, vagy
- két tanú az okiraton aláírásával igazolja, hogy a kiállító a nem általa írt iratot előttük írta alá, vagy
- a nyilatkozattevő aláírását tanúk előtt sajátjaként ismerte el, vagy
- a kiállító aláírását közjegyző vagy bíró hitelesítette, vagy
- a gazdálkodó szervezet által üzleti körében kiállított okiratot szabályszerűen aláírták,
- ügyvéd (jogtanácsos) az általa készített okirat szabályszerű ellenjegyzésével bizonyítja, hogy a kiállító a nem általa írt okiratot előtte írta alá, vagy aláírását előtte saját kezű aláírásának ismerte el, illetőleg a kiállító minősített elektronikus aláírásával aláírt elektronikus okirat tartalma az ügyvéd által készített elektronikus okiratéval megegyezik.
- az elektronikus okiraton kiállítója minősített elektronikus aláírást helyezett el.
Hamis a magánokirat, ha eredetileg nem létezett és nem az azon kiállítóként feltüntetett személy állította ki. Hamisított a magánokirat, ha a már létező magánokiraton jogosulatlanul tartalmi, formai változtatást végeztek, így az már nem a kiállítójának eredeti megnyilatkozását rögzíti. Valótlan tartalmú, ha az abban feltüntetettek nem felelnek meg a valóságnak. Ebben az esetben tehát a kiállító akaratát, nyilatkozatát tartalmazza az okirat, ám ez tévedésből vagy a kiállító szándéka szerint valótlanságot tartalmaz.
Csak egyenes szándékkal követhető el, célzata a jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítása.
A bűncselekmény a felhasználással befejezetté válik.
Annyi rendbeli bűncselekményt kell megállapítani, ahány magánokiratra a cselekményt elkövették, kivéve ha több magánokirat csak egymással együtt képes a joghatást előidézni. Csalással, csempészettel, sikkasztással halmazatban megállapítható.

 
Ha kérdése van, további információra van szüksége, vagy időpontot egyeztetne, hívjon minket bizalommal, vagy tegyen fel kérdést a lenti form kitöltésével.

Az Ön neve:
Az Ön telefonszáma:
Írja le miben segíthetünk:
Copyright 2011. Minden jog fenntartva! | Készítette: Weboldalkészítés, keresőoptimalizálás, tárhely, domain regisztráció