Kapcsolatfelvétel
Telefonszámaink:
06-30/4688-601
Vezetékes és faxszámunk:
06-45-403-623
Esettanulmányok
Hasznos információk!
Ezek az információk az Ön számára is megkönnytik munkáját oldalunkat adja hozzá kedvenceihez.
Online jogi tanácsadás
SZERETNE ELKERÜLNI ALAPVETŐ, JOGI HIBÁKAT?
Hivatalos személy elleni erőszak

Hivatalos személy elleni erőszak (310.§)


A hivatalos személyek tevékenysége az állam funkcióit megvalósító hatóságok tevékenységéhez kapcsolódik. Az ellenük irányuló támadások sértik és veszélyeztetik az állami apparátus szabályszerű és zavartalan működését. A törvény ezért fokozott védelemben részesíti a jogszerű eljárásban eljáró hivatalos személyt. Ez a védelem a hivatalos személyt az eljárására és nem a személyére tekintettel illeti meg.
Aki a hivatalos személy vagy a külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Jogi tárgya az államigazgatási szervek jogszerű működése. Passzív alanya a hivatalos személy, illetve a külföldi hivatalos személy. Közös feltétel, hogy jogszerű eljárást folytassanak.
Akadályozásnak az olyan magatartás tekinthető, amely a jogszerű eljárás megkezdését, folytatását vagy befejezését gátolja, nehezíti, késlelteti, intenzitását csökkenti, megszakítja, meghiúsítja.
A hivatalos eljárás erőszak vagy fenyegetés nélküli akadályozása szabálysértést valósít meg.
A jogszerű eljárásban intézkedésre kényszerítés olyan magatartásokat jelent, amelyek célja a hivatalos személy tevésre vagy nem tevésre kényszerítése.  A hivatalos intézkedés, valamint az ezt kiváltó kényszer a cél és az eszköz viszonylatában állnak egymással.
A hivatalos személy eljárása alatt érteni kell minden olyan tevékenységet, amelyet a hivatalos személy feladatai teljesítése során, annak érdekében fejt ki.
Aki hivatalos személy elleni erőszak elkövetésére irányuló csoportban részt vesz vétség miatt felel, aki ilyen csoport szervezője vagy vezetője, bűntett miatt felel. Csoportos az elkövetés, ha abban legalább három személy vesz részt. Nem büntethető a csoport résztvevője, ha a csoportot önként vagy a hatóság felhívására elhagyja.
A bűncselekményt tettesként bárki elkövetheti, tehát a hivatalos személy is.
Csak szándékosan követhető el. Az elkövető tudatának át kell fognia, hogy olyan hivatalos személlyel áll szemben, aki hivatali kötelességét jogszerűen teljesíti, és hogy saját magatartása alkalmas arra, hogy a sértettet jogszerű teljesítésében akadályozza.
Minősített eset, ha felfegyverkezve vagy csoportosan követik el.
Több személy bántalmazása hivatalos eljárása miatt bűnhalmazat. Halmazatban állhat testi sértéssel és a közúti veszélyeztetéssel.

 
Ha kérdése van, további információra van szüksége, vagy időpontot egyeztetne, hívjon minket bizalommal, vagy tegyen fel kérdést a lenti form kitöltésével.

Az Ön neve:
Az Ön telefonszáma:
Írja le miben segíthetünk:
 
Kapcsolódó anyagok: ügyvéd (50), ügyvédi iroda (50), büntetés (35), hivatalos személy elleni erőszak (2), jog (50), jogász (50)
Copyright 2011. Minden jog fenntartva! | Készítette: Weboldalkészítés, keresőoptimalizálás, tárhely, domain regisztráció